04-11-2008

Duckstad

Ta Van is het einddoel van mijn eerste wandeling vanuit Sapa, bekend om zijn prachtige uitzicht op de hoogste berg van Vietnam die nu echter al dagenlang in mist gehuld is. Het is een lastige wandeling, met hoog water in de beek (natte voet) en smalle paadjes langs de rijstvelden (blubberige voet).

De befaamde bergvolken tonen zich niet van hun beste kant. Een zwart Hmong-dame wil geld voor de oversteek van de beek, krijgt dat niet en kijkt vervolgens met een zuur gezicht toe hoe ik en mijn gids Thuyen het vrijwel droog houden. Oh, wat had ze het graag anders gezien....

Ta Van blijkt 'Home Stay Central' te zijn. Het slapen bij een Zay-familie (een ander soort bergvolk, dus andere kleding en een vriendelijke glimlach!) is big business. De wc- en douchegebouwtjes verraden dat bijna elk huis een hotel voor Westerse toeristen is geworden, die in de nachtelijke uren vol worden gegoten met happy water (rijstwijn). Weer eens wat anders als regenwater...

De vele eendjes gedijen goed in de regen en in de rijstvelden. Ta Van lijkt wel Duckstad, zoals ze in grote groepen door het dorp waggelen. Eerst naar mij toe, om vervolgens resoluut tegelijkertijd rechtsomkeert te maken. Al kwaterend.

Ik ben opgelucht als 's avonds bij het eten geen eend op het menu staat, maar slechts kip (en loempia's en rijst en patat en gebakken groente en gekookte groente). Ik weet zeker dat het kip is. Ik beleef bijna het hele kookproces in de keuken mee, terwijl ik nog voor het diner begint al vol word gepropt met patat en loempia's.

Als enige westerling -en enige Engelssprekende in huis- word ik enorm verwend. Ook voor het ontbijt. Eerst de restjes van de vorige avond. Rijst met kip voor ontbijt vliegt er makkelijker in dan ik had gedacht. Maar ze vinden dat ik te weinig eet, dus worden ook nog eens vijf (!) pannenkoeken tevoorschijn getoverd. Stel je voor dat ik met honger zou vertrekken.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Jij zoveel eten, je komt toch niet aan? Goede reis en in Hue (tijdelijk) de zon, dus even drogen, voor nieuwe watermassa dreigt. Ik zag dat daar normaal 500mm voor een maand geldt! Maar dat wist je al natuurlijk. Zal verwachting in de gaten houden.

SnoopS zei

Je loopt 't allemaal er weer uit Ad! ;-) Komt helemaal goed :) En heb je iig geen honger!

Anoniem zei

Ha zus,
Laat je meer lekker verwennen en geniet ervan........eten is altijd goed!!!!
Succes met je verdere plannen, het weer en alle nieuwe mensen die je ontmoet!!!!
Hier alles oke.
dikke kus,
je zus

Anoniem zei

He Ako,

Altijd al geweten dat jij een vreetkonijn bent. Hmm, konijn...heb je dat al gehad?
Hier staat de spinazietaart met zalm in de oven. Kom maar proeven als je weer terug bent in het dorp aan de Maas.
Hopelijk alles okay daar. Al denk ik dat het wel soepel loopt (letterlijk hoop ik ook) met je daar.
Viel SpaB en tot mails.

Groet,
Liek
X

Anoniem zei

Zus,
Hoe gaat het nu en waar ben je dan????
Heel veel plezier nog en ben benieuwd naar volgend verslag!!!
kus
je zus