17-11-2008

Elektriciteitszuinig

Het is elke vier dagen raak, zo vertrouwt de dame van het Dreams Hotel in Da Lat mij toe. In deze bergstad valt elke vier dagen het stroom uit. Geen ongelukje dus, maar een bewust omzetten van een knop. Ze kan er de klok op gelijk zetten. ,,Zij besparen, wij moeten extra geld uitgeven,'' is haar simpele uitleg, terwijl het pikkedonker is op straat. De generator van dit heerlijke hotel draait direct op volle toeren, maar de power is niet genoeg om ook nog eens de jacuzzi op het dak, of de sauna, of de stoomcabine aan de praat te krijgen. Balen!

De afgelopen weken heb ik de Vietnamezen leren kennen als het meest elektriciteitszuinige volk ooit. Bij aankomst in een hotelkamer is de afstandsbediening van de airco standaard verstopt (het liefst in een la bij de receptie waarbij ze jou beschuldigend aankijken want ze hebben 'm echt niet). Alleen de afstandsbediening is echter niet genoeg. Ergens in het gebouw, in de kamer, bij de receptie, in de kelder, moet ook nog een knop worden omgezet voor de airco stroom krijgt. Of misschien zelfs twee. Dat geldt ook voor de boiler (warm water maken duurt minstens tien minuten!), de televisie en elk stopcontact waarmee je iets zou willen opladen.

Als je ongeluk hebt, worden de knoppen weer op de off-stand gezet, zodra je een voet uit de hotelkamer zet. Waarna het hele circus bij thuiskomst weer van voorafaan begint. Niet erg natuurlijk. Wie laat nu de airco de hele dag draaien in eenlege hotelkamer. Maar als de kleuren drogen voor de ventilator, dan is het toch meegenomen als die ook bij afwezigheid op hoge toeren draait.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Tropische stormen of niet. Je hebt genoeg water gehad voor een heel jaar, dus nu maar de droge plaatsen gaan opzoeken, als die er tenminste ooit zijn daar! Heel veel sterkte met alles.

p.s. Vietnamese weersite vandaag niet te pakken kunnen krijgen. Mag het zeker niet zien als ze missers maken met verwachtingen!

Anoniem zei

ha zus,
ze denken daar gewoon goed na over klimaatverandering!!!! krijg je snel al beter droger weer of blijft de regen je achtervolgen??? Veel plezier nog
x
je zus

SnoopS zei

Goed dat je drie batterijen (toch?) bij je hebt! Handig als je die net dán op wil laden... Enne, hoop dat je 't nu wat droger krijgt... hoe is 't met de orkaan?